Biolife Plus Kft. "Jó szívvel a természetért"
Magyar|English

Főoldal / Alkalmazási területek / BURGONYA, GYÜMÖLCS, DINNYEALKALMAZÁSI TERÜLETEK

- Kalászosok
- Repce
- Napraforgó, cukorrépa
- Burgonya, gyümölcs, dinnye
- Szőlő
- Zöldségfélék
- Kukorica, csemegekukorica, dísz- és szobanövények

BURGONYA

A burgonya termôterülete Magyarországon az utóbbi évtizedben jelentôsen lecsökkent, ugyanakkor a termésátlagok emelkedtek. A klimatikus viszonyok és az alkalmazott agrotechnika miatt alapvetôen versenyhátrányban vagyunk a tôlünk északabbra fekvô országokhoz képest. Jelentôs ter- méskiesést okozhat pl. tavaszi lehûlés (esetleg fagy), valamint a tavaszi szárazság. A tartós hôstressz hatásából adódó termésveszteséget a nyár folyamán kis adagú öntözések csak részben tudják ellensúlyozni. Ilyen esetekben a burgonya kondicionálása rendkívül fontos. Mindamellett az étkezési burgonyatermesztésnél a növényvédôszer felhasználás csökkentése fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontból egyaránt lényeges. A termesztési kockázat ennél a kultúránál azonban rendkívül magas, így a megfelelô agrotechnikának, az integrált növényvédelemnek, beleértve a növénykondicionálást is rendkívül nagy a jelentôsége.

HATÁSMECHANIZMUS:
A szántóföldi kultúrák között a cukorrépa mellett a burgonya a legnagyobb kálium-, és egyben a legnagyobb tápanyagigényû növényünk. A kálium hatással van a vízháztartás szabályozására, a sztómazáródás szabályozásán keresztül csökkenti a párologtatás intenzitását, ugyanakkor növeli a gyökerek vízfelvevô képességét. A szénhidrát-anyagcserére gyakorolt hatásának következtében burgonya számára is rendkívül fontos a megfelelô kálium ellátottság. Ezen kívül elôsegíti a vastagabb sejtfalak kifejlôdését, nô a betegségekkel szembeni ellenállóképeség, javul a szárszilárdság. A magas kálium adagok kijuttatása mellett a növény foszfor igényét is ki kell elégíteni. A foszfor kedvezôen befolyásolja a burgonya beltartalmát és felhasználási értékét.
Ezen kívül gyorsítja a növényfejlôdést, ezáltal is elôsegíti a növények betegségekkel szembeni ellenálló-képességét.

A HUNGAVIT-P a növényélettani folyamatokat szabályozó szerves molekulák mellett káliumot és foszfort tartalmaz. A burgonya reakciója növénykondicionálás/lombtrágyázás tekintetében magas. A HUNGAVIT-P-t javaslatunknak megfelelôen 2-3 alkalommal kiadva, megfelelô alaptrágyázás mellett nem csak a mikroelem, de a nitrogén-, kálium-, valamint a foszforigény is kielégíthetô.

JÖVEDELMEZÔSÉG:
A jelenlegi piaci árakból kiindulva, azt mondhatjuk, hogy legalább 20-30x árbevételtöbblet/HUNGAVIT-anyagköltség
aránnyal számolhatunk.

GYÜMÖLCS

A magyar gyömölcstermesztésen belül az almatermesztés túlsúlya jellemzô (kb. 65%), amelyet a meggy követ alig több mint 10%-al, a többi gyümölcsfaj csak ezután következik a sorban. Az elmúlt évek telepítései során a hangsúly eltolódott a csonthéjasok felé, az almatelepítések aránya nem éri el a 40%-ot. Az elmúlt 15 évben a HUNGAVIT-A elsôsorban a termésbiztonság növelésével gyakorlatilag minden gyümölcsfajnál, számos gyümölcsösben bizonyított.

A fôbb tápelemek harmóniája nemcsak a terméshozamra és annak minôségére, hanem
a fák kondíciójára és növényegészségügyi állapotára is hatással van. A gyümölcsösök tápanyagháttér-alkotóelemei nagyszámúak, tápanyagellátásuk nagyon összetett folyamat.
Nem ritka eset, hogy gyümölcsfáink nem tudják hasznosítani a kijutatott tápanyagkészletet, illetve felborul a tápelem egyensúly.

A HUNGAVIT-A a termékcsalád bórral és magnéziummal dúsított tagja, amely többek között elôsegíti a növény számára szükséges, de pl. relatív hiányként jelentkezô tápelem talajból történô felvételét.

CSONTHÉJASOK:
Ôszi és kajszibarack háromszori kezelésével 5-15%-os termésmennyiség növekedést érhetünk el. A termelôk azonban a termés növekedésénél lényegesen fontosabb eredménynek ítélik, hogy a HUNGAVIT-A két - háromévi használata után gyakorlatilag megszûnik a korai növénypusztulás, a terheléstôl függetlenül intenzív és egyenletes a hajtásnövekedés. Ez a megfi gyelés minden más gyümölcsfa esetében is igaz.
Földieper, málna-, és ribiszketermesztésben a kezeléseket 2-3 alkalommal 5 liter/ha dózissal, illetve legalább 1%-os koncentrációjú HUNGAVIT-A-val javasoljuk elvégezni.

ALMATERMÉSŰEK:
Alma és körte ültetvényekben öt kezeléssel érhetôk el a legjobb eredmények. Az 1. kezelés optimális idôpontja virágzás kezdete, a 2. kezelés zölddió nagyságú állapot, a 3. kezelés gyümölcsnövekedés elején, a 4. kezelés az elôzô után 2 héttel gyümölcsnövekedéskor, az 5. kezelés pedig színezôdés kezdetén javasolt. Alma és körte ültetvényekben ötszöri kezeléssel 10-15% mennyiségi növekedés mellett az elsô osztályú gyümölcs aránya akár 15-20%-al is növekedhet. Jelentôsen csökkent a gyümölcs foltosodásábó eredô minôség romlás, javul a tárolhatóság.

A HÉJAS GYÜMÖLCSÖK közül általában mogyoróban, dióban használják vegetációs idôszakban 2 alkalommal a HUNGAVIT-A-t, azonban mandulaültetvényeken is jó eredményeket értek el készítményünkkel.

Bővebb információért töltse le az adatlapot.

 
Copyright © 2016 Biolife Plus Kft.
Minden jog fenntartva!
  Főoldal | Hungavit | Mikrokondi | Kapcsolat